Kolektiv Ljubavnice

NULA, 2015. Galerija Bačva, HDLU

NULA

Miješanjem materijala i situacija unutar prostora postepeno se gradi ritam koji potiče cirkulaciju. Takav osjećaj skida težinu s koljena i ramena te razgovara s nama u dijalogu između emocije i iskustva. Gledajući vidimo da osjećamo nevidljivo. Dirajući gledamo osjećaj nevidljivosti. Zemlja je dodir, kontakt bez oštrine. Dotaknuti zrak kroz zemlju? Čije si ti ruke prošla? Tko te pazio, tko gazio? Koža, rosa, kamen, pramen, drvo, što je prvo? Slušanje…pažljivo, s razumijevanjem, natrag u Nulu. Naprijed u Nulu. Nula ima beskonačni smjer kretanja, oblika i vječnost. Nula nije nešto što sugerira, niti nameće. Nula nije definicija. Kad ulaziš u nulu ne treba ti priprema. Kad ulaziš u nulu, ulaziš u sebe. Ako sam u sebi ne postavljaš granice, neće ih biti ni u nuli.

 

MJESTIMICE SVJETLO, 2014. Park Grič / Galerija Greta
Homage Otonu Kučeri

Oton Kučera, profesor, astronom, prirodoslovac, nezaobilazna je osoba čiji je rad obilježio povijest hrvatske znanosti. Javna intervencija je simbolično osvjetljavanje njegovog relevantnog cjeloživotnog opusa kroz instalaciju luminola.

 

SF LJUBAVNICE, 2014. Galerija SC

SF Ljubavnice

„SF Ljubavnice“  naziv je projekta 6 autorica u kojem kroz multimedijalnu instalaciju, crtež, tekst, zvuk, razgovor i performans stvaraju site-specific ambijent i razmatraju znanstveni pristup određenim temama iz područja astronomije, fizike, filozofije, književnosti. Autorice s jedne strane žele pokrenuti novu revoluciju u znanosti, a istovremeno su svjesne svoje pozicije kao i marginalnosti mjesta u kojem žive i rade. Kroz opća pitanja razmatranja Svemira i nebeskih tijela, filmskih priča, prostora, sustava znakova, smisla i apsurda, sudionice i autorice projekta dozom autoironije i citiranja prošlosti daju legitimnost istraživanju koje je u stvaranju fantastične budućnosti i reakcija na sadašnju geopolitičku situaciju. Autorice projekta su Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Stella Lebiš, Luana Lojić, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić.

Projekt je realiziran uz podršku Zagrebačke zvjezdarnice i odsjeka za fiziku pri PMF-u Zagreb.